HTML

Belize

Belize - Közép-Amerika egyetlen angol nyelvű országa. Ismerkedjünk:
Olvasó, ez itt Belize!

Friss topikok

  • Insurgent: Ngerulmud a világ legkisebb fővárosa a Palau szigeteken. 2006 óta fővàros és alig százan lakják (b... (2018.04.26. 23:25) Belmopan - a világ legkisebb fővárosa I.
  • Yuti77: Szia Kata... Utaztok Belize-be? sikerült valami hasznos infot találnod mi is most gondolkodunk raj... (2013.11.27. 14:35) Mi az a Belize?
  • VonBraun: Az túlzás, hogy szeretnék, de az első hely lenne, ahova innen lelépnék. Vagy lesz. (2013.07.15. 18:29) Üdvözlet a látogatóknak!
  • szinha: De jó, hogy megtaláltam ezt az oldalt!:)) Éppen most készülünk Belize-be költözni, és itt a legtöb... (2010.01.02. 12:53) Belize összes települése
  • Salánki Tibor: szép napot! Belenéztem a filmbe, és nagyon tetszett, amit láttam. Csak egy gondom van: sajnos ninc... (2008.06.10. 13:18) Moszkitó part

Linkblog

Sub umbra floreo

2008.05.01. 10:59 VonBraun

Mi az a Belize?

Címkék: belize haza

Belize: az egykori Brit Honduras-ból 1981. szeptember 21-én függetlenné vált közép-amerikai ország. Guatemala, Mexikó és a Karib-tenger veszi körül. Területe: 22.960 négyzetkilométer, lakossága: ~290.000 fő. Fővárosa: Belmopan. Nyelvei: angol, spanyol, maya, garifuna. Őslakói a maják. Az egyetlen ország a közép-amerikai földhídon, ahol angol a hivatalos nyelv.
Pénzneme: 1 BZ$= 100 cent [1 US$ cca 2 BZ$, 1 € cca 2,5 BZ$].
Nemzetközi távhívószáma: 501.
Gépkocsijele: BZ.
Internet tartomány: .bz
Időeltolódás Magyarországhoz képest: -8 óra.
Nemzeti ünnep: szeptember 21, a függetlenség kikiáltásának napja.


belize_located.png
Belize térképe itt >>


A szubtrópusi éghajlatú ország téli középhőmérséklete 25, a nyári 31 °C, ez az ország belsejében, a Maya Hegység magasabban fekvő részein valamivel mérsékeltebb. Az esős évszak május közepétől november végéig, a szárazabb időszak februártól májusig tart.
Az egy főre jutó GDP 4.028 USD, ez vásárlóerő-paritáson 7.760 USD. A születéskor várható élettartam férfiaknál 65, nőknél 70 év. Belize agrárország, a gazdaság alapja a növénytermesztés: citrusfélék, kávé, banán, kakaó, de húzóágazat a területén megtalálható mahagóni- és kékfa kitermelés is. 4 jelentős repülőtérrel (köztük a P.S.W. Goldson International Airport, BZE, MZBZ, Ladyville-ben) és 4 gazdasági jelentőségű nagyobb kikötővel rendelkezik.

Belize - a név több fogalmat takar. Így hívják az országot, de ez a neve a leghosszabb folyónak is, aztán a legnagyobb városnak, a gazdasági és kereskedelmi központnak is Belize City a neve. Egy ideje nem ez a főváros, hanem az 1965-ben őserdőirtással építeni kezdett Belmopan, amely már 1970-re közigazgatási központtá vált, és amelyet a beliziek a világ legkisebb fővárosának neveznek.

Belmopani utcakép

Belize tengerpartja előtt húzódik az ausztráliai Nagy Korallzátony után a világ második leghosszabb korallzátonya, amelynek élővilágát az UNESCO természeti világörökséggé nyilvánította. A lagúnákkal, szigetekkel, homokpadokkal teli partvidék óriási turisztikai potenciállal bír (Madonna "La Isla Bonita" című világslágerét a zátonyöv egyik kedvelt nyaralóhelye, szigete, San Pedro ihlette).
Jelentős városai: Belize City (~60.000 lakos), Orange Walk Town, San Ignacio (~18.000 lakos), Belmopan (~13.000 lakos).



Belize címere. Sub umbra floreo

A fejlécben is látható nemzeti zászló motívumait a Wikipédia így részletezi: Belize zászlajában a kék és a vörös a hatalmon lévő párt és az ellenzékben lévő párt színei; a koszorú ötven levele (a címerben) 1950-et idézi, amikor megkezdődött a függetlenségi mozgalom. A címeren a Brit Hondurasnak 1907. január 28-án adományozott címer főbb motívumai szerepelnek: tengerész- és favágószerszámok, valamint egy vitorlás. A pajzs mögött mahagónifa jelenik meg, a pajzsot tartó emberalakok a faji sokszínűségét jelképezik. A mottó jelentése: „Virágozz az árnyékban!” (vagy - teszem hozzá már én - "Árnyékban virágzik").

Belize himnusza: Land of the Free




Nézzen be Belize-be: Heavenly Belize



2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://belize.blog.hu/api/trackback/id/tr34449680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katakatt 2013.10.03. 20:53:21

Szia,

A barátommal nagyon gondolkozom, hogy elmenjünk január környékén Belize-be, ha nem gond, feltennék néhány kérdést.
1. Nem szeretnék szállást foglalni előre, ha csak úgy érkezünk, fogunk-e szobát találni? Nem szállodát keresünk csak egy sima, olcsó, tiszta szobát, maximum bed and breakfast változatot. Ennek nagyjából mi az ára?
2. Mennyire kell vigyázni étellel, itallal? Bolíviában anno szedtem össze olyan komoly fertőzést, hogy több napig kellett egy kórház vendégszeretetét élveznem...

Válaszodat várom, köszönöm!

Yuti77 2013.11.27. 14:35:31

Szia Kata...
Utaztok Belize-be?
sikerült valami hasznos infot találnod mi is most gondolkodunk rajta:)
Üdv Judit
süti beállítások módosítása