HTML

Belize

Belize - Közép-Amerika egyetlen angol nyelvű országa. Ismerkedjünk:
Olvasó, ez itt Belize!

Friss topikok

  • Insurgent: Ngerulmud a világ legkisebb fővárosa a Palau szigeteken. 2006 óta fővàros és alig százan lakják (b... (2018.04.26. 23:25) Belmopan - a világ legkisebb fővárosa I.
  • Yuti77: Szia Kata... Utaztok Belize-be? sikerült valami hasznos infot találnod mi is most gondolkodunk raj... (2013.11.27. 14:35) Mi az a Belize?
  • VonBraun: Az túlzás, hogy szeretnék, de az első hely lenne, ahova innen lelépnék. Vagy lesz. (2013.07.15. 18:29) Üdvözlet a látogatóknak!
  • szinha: De jó, hogy megtaláltam ezt az oldalt!:)) Éppen most készülünk Belize-be költözni, és itt a legtöb... (2010.01.02. 12:53) Belize összes települése
  • Salánki Tibor: szép napot! Belenéztem a filmbe, és nagyon tetszett, amit láttam. Csak egy gondom van: sajnos ninc... (2008.06.10. 13:18) Moszkitó part

Linkblog

Sub umbra floreo

2008.05.01. 13:16 VonBraun

Belmopan - a világ legkisebb fővárosa I.

Címkék: városok hurrikán belmopan hattie

Belize fővárosa, Belmopan - saját bevallásuk szerint is - a világ legkisebb fővárosa. Mindez lakóinak száma, intézményei és távolságai alapján is elmondható. 2012-ben 12-13 ezer lakója van Belize fővárosának, és a helyiek szerint a kormányzati negyed, a szállodák és a helyi nevezetességek is bejárhatók néhány perc alatt. Ha van néhány dollárunk taxira, az bárhova elvisz a fővárosban, ahova csak akarjuk. A távolságokra jellemzően mintegy 10 perc alatt bejárhatjuk a fővárost. Egy helyi honlaptulajdonos szerint ennyi mondható el Belmopanról: ez a főváros, és a San Ignacioba vezető úton van.
Van azért más jellemzője is Belmopannak, mert például a szellős városszerkezetnek köszönhetően rengeteg színes, trópusi növényzettel rendelkezik, ezért aztán hívják a várost a Kertek Városának is.
 
Belmopan, Belize fővárosa egy tervezőasztalon született, modern városépítészeti elgondolások alapján született település.
 
Mi vezetett oda, hogy ennek a kis Közép-Amerikai országnak új fővárost kellett építenie? Lássuk:

Az ország kétségkívül legnagyobb városa Belize City, amely a 280 km hosszú Belize folyó deltájában, a Karib-tenger partján fekszik. A folyó a hegyekből magával hozott hordalékokból az évszázadok alatt hordalék-szigetet, földnyúlványt épített, amelyek egyik szétágazásánál, a Haulover Creek torkolatában született meg Belize City. Helyzetéből adódóan a hely csekély egy-két méterrel fekszik a tengerszint fölött. Ezen az ingatag, ingoványos és a tenger szintjénél alig magasabb helyen épült fel a város, amely aztán meg is határozta a sorsát: terjeszkedni nem volt hova, zsúfolttá és népessé vált. Íme Belize City madártávlatból:




A környéknek, az egész partvidéknek van egy igen nagy veszedelme: a hurrikán. A trópusi ciklon nem csak rettenetesen pusztító szélviharral, hanem felhőszakadással, árvízzel is együtt jár, és mint ilyen, rendkívül veszélyes a szinte tenger szintjére épült Belize City városára. A tenger, azaz a kelet felől érkező, esetenként több száz kilométeres óránkénti sebességgel lecsapó hurrikán a tenger felszínére gyakorolt hatásaként árhullámot idéz elő, ami az eddigi sajnálatos katasztrófák folyamán szökőárként zúdult a partvidékre.

De hogy jutunk el innen Belmopanba, a világ legkisebb fővárosába?

Belize Map2.jpg1961.október 31-én egy, a szokásosnál is pusztítóbb hurrikán csapott le a partvidékre, beleértve Belize City-t. Kétszázhatvan áldozatot követelt, több ezer házat romba döntött, és hosszú időre a 2005. augusztus 28-i emlékezetes new-orleans-i természeti katasztrófával hasonlatos körülményeket teremtett. Óriási anyagi és erkölcsi kár érte az országot a később Hattie névre elnevezett hurrikán pusztításai nyomán. A borzalmas természeti csapás következményeként kormányhatározatok születtek, amelynek hatására első ütemben a Hattie pusztításainak eredményeképpen hajléktalanná vált emberek részére egy Belize Citytől nyugatra, magasabb helyen fekvő területen települést létesítettek Hattieville néven.

A Belize City környékén fennálló hurrikán-veszély, valamint e legnagyobb város zsúfoltsága és igen alacsony fekvése miatt már a Hattie előtt elhatározták, hogy az államigazgatást egy, a szárazföld belsejében felépített városba helyezik. A hurrikán puszítása után a kérdés újra napirendre került, és elhatározták, hogy a fővárost olyan helyen építik fel, ahová már nem érhet el a tengerpartot sújtó természeti csapás pusztítása, és nagyjából az ország földrajzi középpontjában helyezkedik el. Az új főváros helyét a Maya-hegység északi lejtőin jelölték ki (é. sz. 17° 15′ 5″, ny. h. 88° 46′ 1″), körülbelül egyforma távolságban a két fő kikötővárostól, Belize Citytől és Stann Creek Towntól, Cayo tartományban. A városnak helyet adó területen 1965-ben kezdték irtani az őserdőt, hogy nem sokkal később, 1970-re már az ország közigazgatási központjává váljék.
 
A neve Belmopan lett.


 
Folytatás:
 




 




 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://belize.blog.hu/api/trackback/id/tr93449827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Insurgent 2018.04.26. 23:25:26

Ngerulmud a világ legkisebb fővárosa a Palau szigeteken. 2006 óta fővàros és alig százan lakják (bár nincs erről hivatalos adat).
süti beállítások módosítása