HTML

Belize

Belize - Közép-Amerika egyetlen angol nyelvű országa. Ismerkedjünk:
Olvasó, ez itt Belize!

Friss topikok

  • Insurgent: Ngerulmud a világ legkisebb fővárosa a Palau szigeteken. 2006 óta fővàros és alig százan lakják (b... (2018.04.26. 23:25) Belmopan - a világ legkisebb fővárosa I.
  • Yuti77: Szia Kata... Utaztok Belize-be? sikerült valami hasznos infot találnod mi is most gondolkodunk raj... (2013.11.27. 14:35) Mi az a Belize?
  • VonBraun: Az túlzás, hogy szeretnék, de az első hely lenne, ahova innen lelépnék. Vagy lesz. (2013.07.15. 18:29) Üdvözlet a látogatóknak!
  • szinha: De jó, hogy megtaláltam ezt az oldalt!:)) Éppen most készülünk Belize-be költözni, és itt a legtöb... (2010.01.02. 12:53) Belize összes települése
  • Salánki Tibor: szép napot! Belenéztem a filmbe, és nagyon tetszett, amit láttam. Csak egy gondom van: sajnos ninc... (2008.06.10. 13:18) Moszkitó part

Linkblog

Sub umbra floreo

2008.05.01. 17:22 VonBraun

Trianon itt nem jött össze

Címkék: történelem belize haza

Az országszabdalás-jellegű rabló idiotizmus, amit Magyarországon Trianon óta ismerünk, errefelé sem idegen, itt is vannak olyan potyalesők, akik a készre fenik a fogukat. Belize esetében Guatemala, a "nagy" nyugati szomszéd az, akire figyelemmel kell lenni ebből a szempontból, bár észak felől Mexikó is bejelentette igényét Belize-re, mint "ősi" nyugati tartományára.
Ismerős a szóhasználat?
Egészen addig nem kellett senkinek, amíg valaki el nem mondta, hogy mi van ott.
De itt vissza kell mennünk egy kicsit a történelemben, hogy megértsük azt, miért nincs köze egyik latin államnak sem Belize-hez.
Amerika felfedezését követően ezen a partvidéken először spanyol hajósok portyáztak, illetve ahogy ők fogalmaznak: derítették fel a vidéket. A lapos, mocsaras, párás környék persze nem csalogatta a gyarmatosítókat, inkább elűzte őket a maláriával fenyegető partszakaszról. Jöttek viszont, akiknek éppen ez volt fontos: a karibi-térségben potyázó angol kalózok, akiknek remek búvóhelyül szolgált a labirintus-szerű belizi partvidék. A rejtőzködés közben hamar kiderítették, hogy a partvidék, és a szárazföld belseje hasznos és értékes fafajtákat rejt, amelyeket hajóépítéshez használhatnak fel, vagy egyszerűen eladhatják őket. Így aztán Jamaika és a Karib-térség felől rabszolgákat telepítettek a partszakaszra a fakitermelés megindítása érdekében. A spanyolok figyelték ugyan ezt a fajta tevékenységet, többször meg is zavarták és elüldözték az angol telepeseket, de ők maguk nem telepedtek meg az egészségtelennek tartott környéken. Az 1600-as évek végén már valóságos városka állt Belize City mostani helyén. Ezt követően felfutott a belizi partvidéken kitermelt fák iránti kereslet, oly annyira, hogy egynémely kalóz felhagyott törvénytelen tevékenységével, és fakitermelőnek állt be. Rabszolgáikkal kitermeltették a fát, a Belize folyón leúsztatták Belize City-ig, majd ott a partra vontatták [erről kapta nevét a Haulover Creek például], hogy tengeri szállítóhajókra tudják rakodni azokat. Erre viszonylag későn ébredtek rá a spanyolok, de amikor mégis, akkor például 1755-ben porig égették az akkori Belize City-t. Az angolok néhány év múlva visszatértek, és tovább folytatták a fakitermelést. Természetesen a spanyolok újra beleszóltak, akkor már kellett volna nekik a terület, de lekésték. 1798-ban kísérletet tettek, hogy erővel megszerezzék a partvidéket, de az úgynevezett St.George's Cay-i csatában, ahol jelentős győzelmet arattak, az angolok egyértelműen a tudomásukra hozták, hogy ki a vidék ura, a spanyolok onnantól békében hagyták őket. Ettől az időtől kezdve folyamatosan érkeztek angol telepesek Belize-be, akik az ország minden részén, de főleg a délen, a Sarstoon folyó mellett telepedtek meg.
Így érkezett el az 1821-es esztendő, amikor a közép-amerikai gyarmatok elszakadtak Spanyolországtól. Annyira elszakadtak, hogy mindjárt meg is jött a saját hangjuk, Guatemala és Mexikó bejelentette igényét az akkoriban Brit Hondurasnak hívott Belize-re [Mexikó később megunta, 1893-ban szerződésben mondott le Brit Hondurasról, és később sem vonták vissza a döntést]. Hosszú évtizedeken folytak a diplomáciai tárgyalások, de mivel ezek nem vezettek semmilyen eredményre, a helyzet változatlan maradt. Guatemala fegyveresen nem mert hódítani, mert tartott az angoloktól [és a mögöttük álló amerikaiaktól, természetesen]. 1859-ben Guatemala kelletlenül elismerte Nagy Britannia fennhatóságát, az angolok cserében megigérték, hogy anyagilag segítik a guatemalai fővárosból a belizi tengerpartra vezető műút megépítését [bár Guatemala rendelkezik karib-tengeri kijárattal, ez tehát csak ürügy, bár nem voltam ott a diplomáciai tárgyalásokon sajnos]. Guatemala később érvénytelennek nyilvánította a brit fennhatóság elismerését, mivel szerintük az angolok nem váltották be az ígéretüket. A brit válasz az volt erre, hogy angol telepesek már akkor is éltek Belize déli részén, amikor a guatemalaiak még a csattogós lepkét sem tologatták [ez természetesen másképpen volt megfogalmazva a jegyzékváltásokban]. Guatemala a mai napig nem mondott le Belize-ről, bár a nyolcvanas évek végére már nagylelkűen beérték volna az ország déli részével is.
Gyenge [és nem színes...] politikai propaganda: egy térkép, ami Guatemalát ábrázolja úgy, hogy Belize annak egy nyugati tartománya:



Belize-ben ezt persze másképpen gondolják. Az ország lakossága zömében afrikai eredetű, angolul beszélnek, angol kultúrán nevelkedtek, szokásaik az angol életvitel mentén alakultak ki. Az ország erőforrásai az igen kevés számú lakossághoz képest magasabb életszínvonalat tesznek lehetővé, mint bármely másik szomszédos országban, ráadásul Nagy Britannia ott álldogál a tömött pénztárcával a kapualjban: jelentős pénzügyi segéllyel támogatja rendre Belize-t, gyakorlatilag kiegyenlíti az államháztarási deficitet. Ennek tudatában a belizi polgárok tudatosan a belizi nacionalitást választják, az ország kormányai is elősegítik a nemzeti érzés kialakulását és továbbvitelét.

Egyértelmű jelzés a fotón: No Guatemala


1964-ben, amikor Nagy Britannia teljes önállóságot adott Brit Hondurasnak, merő véletlenségből ott felejtette az angol helyőrséget, hogy esetleg visszatartó erőként működjön külső támadások ellen. És lássunk csodát, Belize még mindig egyben van, független, él és virul. Igaz, hogy néhány évente mindenféle egyezményeket kötnek Guatemalával, de a guatemalai kormány minden erőfeszítése ellenére sem tud egy Clemenceau-féle alakot keríteni céljai elérése érdekében. A nagy akarásnak itt nyögés lett a vége.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://belize.blog.hu/api/trackback/id/tr67450091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása