HTML

Belize

Belize - Közép-Amerika egyetlen angol nyelvű országa. Ismerkedjünk:
Olvasó, ez itt Belize!

Friss topikok

  • Insurgent: Ngerulmud a világ legkisebb fővárosa a Palau szigeteken. 2006 óta fővàros és alig százan lakják (b... (2018.04.26. 23:25) Belmopan - a világ legkisebb fővárosa I.
  • Yuti77: Szia Kata... Utaztok Belize-be? sikerült valami hasznos infot találnod mi is most gondolkodunk raj... (2013.11.27. 14:35) Mi az a Belize?
  • VonBraun: Az túlzás, hogy szeretnék, de az első hely lenne, ahova innen lelépnék. Vagy lesz. (2013.07.15. 18:29) Üdvözlet a látogatóknak!
  • szinha: De jó, hogy megtaláltam ezt az oldalt!:)) Éppen most készülünk Belize-be költözni, és itt a legtöb... (2010.01.02. 12:53) Belize összes települése
  • Salánki Tibor: szép napot! Belenéztem a filmbe, és nagyon tetszett, amit láttam. Csak egy gondom van: sajnos ninc... (2008.06.10. 13:18) Moszkitó part

Linkblog

Sub umbra floreo

2008.10.08. 23:06 VonBraun

Belize összes települése

Címkék: statisztika városok

Katie Melua -akinek a legjobb tudomásom szerint egyébként nincs köze Belize-hez- képes volt megszámolni, hogy hány bicikli is van Pekingben tulajdonképpen, nem lehetett egyszerű dolog. De hogy sikerült neki, az kétségtelen, hiszen ahogy végzett vele, szerencsére el is énekelte, napi állás szerint kilencmillióról van szó... :)

Én ettől kisebb fába vágtam a fejszémet, mégpedig abba, hogy megszámolom, hogy pontosan hány település van Belize-ben. Ettől jobb hír, hogy a napi állás szerint nem tervezem elénekelni, bár még ez változhat az idők folyamán. Szóval, fogtam egy közel 6 MB-os belizi térképet, és papír-húzogatós módszerrel északról dél felé megszámoltam a bicikliket településeket az országban. Felmerülhet a kérdés, hogy nem volt-e: 1.Jobb dolgom? 2....olyan hely, ahonnan meg tudtam volna nézni? Ezeket meg is válaszolom itt rögtön: 1.Nem volt, de érdekelt már régóta a kérdés. 2.Csak a Wikipédiában volt egy felsorolás, de ahogy a magaméval összevetettem végül, kiderült, hogy az övéké csak egy töredéke a valóságos listának.

Nos tehát, a hivatalos szám a következő: Belize-ben ma a fővárostól kezdve a világító-tornyokig egy igen részletes térkép alapján 212 lakott hely van, de gyanítom, hogy nemsokára egy sokkal részletesebb térképet is találok [mert ismerem magamat...]. Ez egy száraz statisztikai adat, de színesítsük meg egy kicsit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belize településeinek száma a tartományok szerint:

Cayo: 42, Corozal: 29, Belize: 24, Orange Walk: 29, Stann Creek: 32, Toledo: 56.

Sokan kérdezték már, hogy "mit eszek" ezen az országon. Néhány jellemző a települések neveiből: Úgy egyáltalán, valahány név a naptárban San, St., Santa előtaggal elég jelentős hányadát teszi ki a belizi helységnév-tartománynak. Ezért aztán elő kell, hogy forduljon az az eset, mint az Egyesült Államokban, ha települést neveznek meg, oda kell, tenni az állam nevét is, hogy egyértelmű legyen a hely hol- és mibenléte. Belize-ben nyilván kisebbek a távolságok, de a sok szent-előtag miatt két településnél, ami esetleg 20-25 kilométerre vannak egymástól, meg kell jelölni, hogy ki kivel van: San Antonio, Corozal illetve San Antonio, Orange Walk. De menjünk tovább, néhány rendhagyó település-név az országból, vegyesen: Trial Farm (Orange Walk), azaz: Perelt Farm [esetleg: Próba Farm], Crooked Tree (Belize), azaz: Hajlott Fa, esetleg Double Head Cabbage (Belize), azaz: Kétfejű Káposzta, de van egyszerűen Lucky Strike (Belize) vagy Frank's Eddy is, Blackman Eddy-ről már nem is beszélve. Az országot lakó népek lelkületéről ezeknek a településeknek a nevei sokat árulkodnak: More Tomorrow (Cayo), azaz: További Holnap, Valley of Peace (Cayo), a Béke Völgye, esetleg Teakettle (Cayo), mint Teáskanna. Cow Pen (Stann Creek)-re, Tehéntoll-ra külön kíváncsi lennék, ha arra járok, biztos, hogy megnézem. Egy másik kérdés, bár már kifutotta magát a dolog: A Stann Creek tartományban fekvő Alta Vista településről nevezték-e el a hajdani nagy webes keresőt, vagy fordítva? Nem tudni, melyik verzió az igaz, mindenesetre jelenleg nem találtam Belize-ben Google nevű helyet. Találtam viszont Toledo tartományban Cattle Landing-et, Marhaföldet. Úgy él előttem az elképzelt beszélgetés: Hova valósi a vőd, Joe? Csak ide, Cattle Landingbe... És mindezt megbeszélik a Sunday Wood (Vasárnapi Fa) felé menő buszjáraton.

Megvan tehát a maga bája a belizi vidéki életnek. Ezt a képet most találtam, egy Scotland Halfmoon nevű település üdvözlőtáblája - és például ez a falu sem volt rajta a listámon. Bővítem is iziben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez egy Tony Rath fotó.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://belize.blog.hu/api/trackback/id/tr86704294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szinha 2010.01.02. 12:53:19

De jó, hogy megtaláltam ezt az oldalt!:)) Éppen most készülünk Belize-be költözni, és itt a legtöbb info magyarul!! Köszi nagyon:)))
süti beállítások módosítása