HTML

Belize

Belize - Közép-Amerika egyetlen angol nyelvű országa. Ismerkedjünk:
Olvasó, ez itt Belize!

Friss topikok

  • Insurgent: Ngerulmud a világ legkisebb fővárosa a Palau szigeteken. 2006 óta fővàros és alig százan lakják (b... (2018.04.26. 23:25) Belmopan - a világ legkisebb fővárosa I.
  • Yuti77: Szia Kata... Utaztok Belize-be? sikerült valami hasznos infot találnod mi is most gondolkodunk raj... (2013.11.27. 14:35) Mi az a Belize?
  • VonBraun: Az túlzás, hogy szeretnék, de az első hely lenne, ahova innen lelépnék. Vagy lesz. (2013.07.15. 18:29) Üdvözlet a látogatóknak!
  • szinha: De jó, hogy megtaláltam ezt az oldalt!:)) Éppen most készülünk Belize-be költözni, és itt a legtöb... (2010.01.02. 12:53) Belize összes települése
  • Salánki Tibor: szép napot! Belenéztem a filmbe, és nagyon tetszett, amit láttam. Csak egy gondom van: sajnos ninc... (2008.06.10. 13:18) Moszkitó part

Linkblog

Sub umbra floreo

2008.09.26. 21:08 VonBraun

Belmopan - a világ legkisebb fővárosa II.

Címkék: városok hurrikán belmopan

[A bejegyzés első része itt olvasható.]

belm_sh.jpgHattie hurrikán 1961-es pusztítása után megszületett tehát a döntés arról, hogy a természeti csapásoknak kitett főváros, Belize City helyett egy új kormányzati székhelyet építsenek az ország biztonságosabb helyén. Hosszas mérlegelést követően az ország belsejében jelölték ki az új főváros helyét, a Maya hegység északi lejtőin, a Belize folyó jobb partján. Ez a pont az ország földrajzi középpontjában található, körülbelül egyforma távolságra van Belize két jelentős városától, Belize City-től és Dangrigától [Stann Creek Town]. Az első fejszecsapást a főváros helyét borító dzsungel irtásánál 1965-ben tették, majd a város fejlődése úgy folytatódott, hogy 1970-ig fokozatosan átvette a fontosabb igazgatási funkciókat a régi fővárostól, ebben az évben már itt ülésezett a parlament. A beliziek sokáig nem vették komolyan Belmopant, egy blogban még nemrégen is azt olvastam, hogy "Belmopan" a főváros, és a San Ignacio-ba vezető úton van [S.I. egy jelentősebb város a guatemalai határhoz közel].

Belmopan - hasonlóan, mint például Brasília (Brazília), Gaborone (Botswana), Canberra (Ausztrália), vagy az egyenesen a jövő városának nevezett Egyenlítői Guinea-i Djibloho - egy tervezőasztalon született város, Belize népe a világ legkisebb fővárosának nevezi. Terveit modern városépítészeti elvek szem előtt tartásával készítették el, ez szabályos alaprajzából és a lakónegyedek és a hivatalnok-negyed elkülönítésében is megmutatkozik. Ipara nem jellemző, inkább az ország közigazgatási központjának tekinthető. Az ezredfordulóra harmincezer fős lakosságot terveztek, ez még 2012-ben is várat magára, manapság mintegy 12-13 ezer lakosa van. A város több funkcionális negyedből áll, amelyeket zöldövezetek választanak el egymástól, és járdák, kerékpárutak is összekötik őket. A kormányzati negyedet egy maja piramis-templom mására megépített miniszterelnöki hivatal (és a törvényhozás épülete egyben) uralja, amihez két oldalról, v-alakban csatlakoznak a minisztériumi hivatalok.
Belmopan összességében egy kicsi, de praktikus és modern hivatalnok-városka. Az oda látogatók szerint kényelmes tulajdonsága, hogy kicsik a távolságok, minden közel van, ezért aztán alig ketyeg a taxióra.

belmopan_aer.jpg

Belmopan - lakónegyed

 

Capital City Arch - a kormánynegyedben

 

 A minisztériumok épületei

 

 

 A képviselőház épülete

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://belize.blog.hu/api/trackback/id/tr63683678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása